Varjenje in rezanje

Obločno (ARC) varjenje

Motoman predstavlja tako posebne robote za varjenje, visokokakovostne pozicionerje in sisteme portalov ter posebne, kot tudi vrhunske rešitve po meri stranke.

Neprekosljiva tehnologija z več roboti podjetja Motoman, ki prek krmilnika hkrati lahko krmili do 8 robotov (ali do 72 osi), uporabnikom zagotavlja mnoge prednosti: 

zmanjšanje deformacije obdelovanca zaradi varjenja, krajši časi ciklov in programiranja, možnost »jigless« varjenja, večja učinkovitost in zelo prilagodljiv sistem varjenja. 

Industrijski roboti so opremljeni z integriranim poveznim paketom, ki je speljan skozi zgornje robotske osi. S tem se ne doseže zgolj boljši dostop do pritrdišč, ampak se tudi znatno podaljša njegova življenjska doba.

Video prikazuje uporabo dveh Motoman robotov, ki delata hkrati skupaj z rotacijskim pozicionerjem, ki je krmiljen s servopogonom in ima dvojno postajo, v proizvodnji za izdelavo peči na drva. Robota in pozicioner so del istega robotskega krmilnega sistema.

Koristi:

 

 • izjemno povečanje produktivnosti, zaradi koncepta celice z dvojnim robotom in pozicionerjem z dvema delovnima postajama.
 • izboljšana in dosledna kakovost
 • zmanjšana odvisnost od ročnega dela

 

Yaskawin robot Motoman, z nosilnostjo 165 kg in vgrajenim notranjim ožičenjem vari avtomobilski sklop. 

Lastnosti:

 • povečana produktivnost
 • izboljšana kakovost
 • zmanjšana odvisnost od ročnega dela

Točkovno (SPOT) varjenje

Če je pri točkovnem (SPOT) varjenju potrebna varilna pištola s kompletom za povečanje moči, ki lahko tehta več kot 100 kg, je čas za vpoklic industrijskih robotov, ki pri tem opravilu še posebej blestijo.

Za proizvajalce, ki morajo izvesti na tisoče točkovnih varjenj na izmeno, je čas varilnega cikla ključnega pomena. Motomanov robot za točkovno varjenje lahko postavi varilno pištolo na delovno mesto izjemno natančno in hitro, s tem pridobi ključne sekunde v času varilnega cikla in tako poveča produktivnost. 

Motoman roboti serije ES so posebej zasnovani za zagotavljanje neprekosljive zmogljivosti in zanesljivosti pri zapletenih aplikacijah točkovnega (SPOT) varjenja.

Rezanje

Roboti so popolna izbira za različne aplikacije z rezanjem. Ne glede na to, ali gre za rezanje z laserjem, plazmo ali vodnim curkom, ti načini z uporabo Motoman robotov omogočajo rezanje zapletenih delov ter tako zagotavljajo izjemno prilagodljivo delovanje.

Izjemna natančnost robotskega sistema in sposobnost sledenja omogočata natančne rezultate v 3D, kjer je prlagodljivost večja kot pri drugi strojih za rezanje. Isti Motomanov robotski sistem je mogoče uporabiti tudi za več opravil, kot so rezanje, varjenje in poobdelava, kar skrajša celotni čas cikla in hitro poveča produktivnost.

 

Video prikazuje Motoman robota pri izrezu desk z tračno zago za proiizvodnjo trupa kitare.

Lastnosti:

 

 • izboljšana produktivnost
 • izboljšana kakovost
 • manj izmeta
 • zmanjšana odvisnost od ročnega dela
 • ustvarjanje varnejšega delovnega okolja