Posluževanje in manipulacija z izdelki ter sestavljanje

Rokovanje in manipulacija z izdelki

Roboti za posluževanje in manipulacijo z izdelki se uporabljajo za premikanje, podajanje ali odlaganje delov oz. orodij na določeno mesto ali z njega oz. za prenos delov z enega stroja na drugega. Proizvodna podjetja po vsem svetu v svoje sisteme vgrajujejo robote za posluževanje in manipulacijo z izdelki zaradi njihove hitrosti, natančnosti in stroškovne učinkovitosti. V primerjavi z ročnim posluževanjem in manipulacijo z izdelki, roboti zagotavljajo doslednost pri kakovosti in visoko raven ponovljive natančnosti. 

Industrijski roboti, od katerih imajo mnogi vgrajeno strojno tehnologijo vida ali drugo opremo, razbremenijo tovarniške delavce utrudljivih in dolgočasnih opravil na proizvodni liniji, kar vodi k povečani produktivnosti in kakovosti izdelkov.

Roboti pomagajo zmanjšati zastoje delovanja sistema, zmanjšujejo stroške dela in omogočajo visoko donosnost naložb. Poleg tega lahko delajo 24 ur na dan, vse leto.

V podjetju IKEA je integriranih 18 robotov Motoman, ki omogočajo, da je lahko sestavljen komplet plosko pakiranih knjižnih polic "Billy" proizveden vsakih šest sekund. To je 40.000 enot na teden.

Rešitev z roboti pomaga tudi znižati stroške proizvodnje za 20%. V videu so prikazani različni načini uporabe pri posluževanju in manipulaciji ter paletiranju.

Strega stiskalnic

Zaradi modularne zasnove programa in sistema menjave prijemala je uvedba sistema v obratu zelo fleksibilna in jo je mogoče prilagoditi hitro spreminjajočim se zahtevam proizvodnje. 

Sistem senzorjev omogoča visoko kakovost in zahtevano zaščito pred napakami strojev, procesnim napakam, itn., s čimer zagotavlja enako posluževanje z vsakim obdelovancem. Različice so odvisne od velikosti in teže sestavnega dela. V skladu s tem so izbrani roboti iz Motoman serij ES in HP. 

V videu sta dva Motoman robota uporabljena za brezhibno izvedno pri avtomatizaciji izsekovalnega stroja Amada EMZ 3610 PDC in pri stiskalnici Amada HFE 100.25. 

 

Lastnosti:

  • ozboljšana učinkovitost
  • zaradi uporabe off-line programske opreme Motobend primerno tudi za majhne serije
  • zmanjšana odvisnost od ročnega dela

Sestavljanje

Industrijski roboti imajo lahko vgrajeno strojno tehnologijo vida ali drugo opremo, kar razbremeni tovarniške delavce utrudljivih in dolgočasnih opravil na proizvodni liniji ter vodi k povečani produktivnosti in kakovosti izdelkov.

Roboti pomagajo zmanjšati zastoje delovanja sistema in omogočajo visoko donosnost naložb. Poleg tega lahko delajo 24 ur na dan, vse leto.

Video prikazuje različne vrste Motoman robotov, kot so standardni 6-osni robot z zglobno roko, robot SCARA in dvo-ročni robot, pri delu v različnih aplikacijah sestavljanja elektronskih sestavnih delov, vključno z:

 

  • sestavljanjem tiskanih vezij
  • spajkanjem
  • sestavljanjem kablov