Novice

Nova Evropska pametna tovarna robotov - slovesnost ob polaganju temeljnega kamena Yaskawine tovarne robotov v Kočevju, Slovenija

03. november 2017

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, Japonska korporacija Yaskawa, je 02.11.2017 položila temeljni kamen pri snovanju svoje prve evropske tovarne robotov v Evropi in to v Sloveniji. Hkrati je to pomemben trenutek za nadaljnji poslovni razvoj države, ki so ga z velikim optimizmom in prihodnjimi pričakovanji pozdravili dr. Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, Keiji Fukuda veleposlanik Japonske v Sloveniji ter visoki predstavniki koncerna Yaskawa in predstavniki Inženirske akademije Slovenije skupaj z vladnimi predstavniki in predstavniki občine Kočevje.

 

 

 

Groundbreaking ceremony in Kočevje, Slovenia / Spatenstich in Kočevje, Slowenien (Source/Quelle: YASKAWA)

"S to potezo sledimo zastavljeni strategiji podjetja. V Evropi nameravamo ponuditi vrhunske storitve za naše stranke," je v uvodnem govoru izpostavil Bruno Schnekenburger, predsednik evropske divizije za robotiko Yaskawa, direktor Yaskawa Europe. Yaskawa je vodilno podjetje v razvoju in proizvodnji industrijskih robotov, trenutno ima na trgu preko 380.000 robotov, sodi med mednarodne vodilne ponudnike na področju  pogonov in tehnike avtomatizacije. Njihov srednjeročni plan je postati vodilno podjetje na strateških trgih, kamor sodi tudi Evropa. Proizvajalec industrijskih robotov je sicer v Sloveniji prisoten že vrsto let, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. 

Ambiciozno strategijo širitve v Evropi je Yaskawa prištela med svoje ključne naloge. Odločitev za gradnjo v Kočevju pa še zdaleč ni prišla čez noč, predstavlja rezultat trdega dela podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, pod vodstvom direktorja dr. Huberta Koslerja, ki ambiciozno razvija dolgoročno strategijo in vodi prodajo na trgih Slovenije kot tudi nekdanje Jugoslavije. Uspehi temeljijo na povezovanju z akademskimi institucijami, kjer ustvarjajo nove generacije vrhunskih strokovnjakov ter dobrim sodelovanjem z lokalnim okoljem.

 

Odločitev Yaskawe, da investira prav v Kočevje, ni samoumevna ali naključna. Gre za neposredni rezultat prizadevanj vlade. Z vodstvom podjetja se je večkrat sestal tudi premier dr. Miro Cerar in pri tem pomembno vplival na odločitev tujih vlagateljev. »Vlada Slovenije je tako pokazala odprtost in poslovno naravnanost. Med obiskom na Japonskem sem tudi sam osebno več dni prepričeval japonske investitorje, tudi znotraj japonske poslovne zveze Keidanren, naj za svoje nove investicije v hudi konkurenci izberejo prav Slovenijo, «je poudaril premier, ki vidi funkcijo politike v odpiranju vrat, povezovanju in sodelovanju. »Politika naj bo v službi gospodarskega napredka in razvoja,« je prepričan Cerar. 

 

V Yaskawi pričakujejo, da bodo prvi Motomanovi roboti ugledali luč v Kočevju prihodnje leto. Redno proizvodnjo naj bi začeli leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote lahko razvijal in jih prilagajal glede na zahteve kupcev. Zmogljivost proizvodnje nameravajo z začetnih 4.000 robotov letno povečati na 6.000 letno. Nov proizvodni obrat in nov evropski razvojni center za robotiko bo pokrival približno 80 odstotkov evropskega povpraševanja po robotih. 

Bruno Schnekenburger je ob otvoritvi dejal: "Nove proizvodne in razvojne zmogljivosti nam omogočajo, da kupcem v Evropi ponudimo najkrajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev. Zahvaljujoč razširjenim zmogljivostim regionalnega razvoja se približujemo evropskemu trgu in tehnološkim trendom." Ob tej priložnosti je Schnekenburger poudaril,  da so oktobra 2015, ko je Yaskawa praznovala svojo 100 obletnico v Ribnici, na dogodku predstavili tudi vizijo razvoja podjetja. Takrat so vodilni možje v Yaskawi naznanili, da je Slovenija ena od kandidatk za izgradnjo tovarne robotov. Takšna investicija je zvenela kot visokoleteča želja, ki je zdaj postala  resničnost. 

Divizija za robotiko trenutno zaposluje  960 delavcev po vsej Evropi, od tega jih je skoraj tretjina v Nemčiji.  V Evropi Yaskawa zaposluje 350 razvojnih  inženirjev in inženirjev za razvoj aplikacij. "Evropa je vodilna v razvoju številnih novih tehnologij in tudi mi smo pripravljeni našim strankam trajnostno dokazovati, da lahko skupaj z njimi razvijamo za njih še učinkovitejše rešitve," dodaja Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp.

 

Celotna naložba Yaskawe v novo tovarno znaša okoli 25 milijonov evrov, vlada pa je odobrila državno pomoč v višini 23 odstotkov naložbene vrednosti, to je približno 5,6 milijona evrov.  Ob tem bodo odprli  preko 200 novih delovnih mest. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za  raziskave in razvoj, da bodo lahko svojim kupcem ponudili  razvoj robotov glede na njihove zahteve in želje. Tu bodo zaposlovali predvsem slovenske strokovnjake. Pri tem Yaskawa dokazuje, da sinergija in dobro sodelovanje univerze in gospodarstva prinašajo pomembne uspehe. Kajti Inženirska akademija Slovenije je v zadnjih letih posvetila veliko pozornosti izobraževanju inženirjev, in oblikovala koncept, ki temelji na tesnejši povezavi z industrijskim razvojem v podjetjih. »Mnenja smo, da zgodnje vključevanje študentov vseh študijskih stopenj v problematiko podjetij, v katerih se nameravajo kasneje  zaposliti, zagotavlja podjetjem optimalno izobražene mlade inženirje in s tem odlično osnovo za razvoj lastne tehnologije in na znanju temelječe proizvodnje,« dodaja prof. Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije. 

 

Odločitev Yaskawe za gradnjo v Kočevju po ocenah župana in podžupana občine Kočevje predstavlja kraju največji pozitivni premik v zadnjih letih. »To je zgodovinski trenutek za nas. Občina Kočevje se že leta spopada z visoko stopnjo brezposelnosti. Priča smo bili upadu rodnosti, zmanjševanju števila otrok v šolah, množičnemu odseljevanju mladih. Podjetja se niso odločala za investicije. Kočevje je počasi a žal zanesljivo nazadovalo,« sta ob temelju nove tovarne poudarila Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje in njen podžupan Roman Hrovat. V korak z novimi potrebami so stopili tudi v Srednji šoli Kočevje, kjer bodo po dveh desetletjih ponovno uvedli šolski program strojnega tehnika. Prepričani so, da bodo z uvedbo učnih programov, prilagojenih Yaskawinim kadrovskim potrebam, soustvarjali tudi prihodnji uspeh tovarne. Investicije gospodarskih subjektov so se ponovno začele, mladi iščejo službo v Kočevju  in da je rojstev več priča tudi gradnja novega vrtca. 

 

Poleg nove robotske tovarne, Yaskawa trenutno gradi  in investira v tri velike projekte, prvi je 10.000 m2 novih proizvodnih in pisarniških prostorov v Nantesu v Franciji. V Torsåsu na Švedskem odpirajo nova vrata tovarni skupaj z novimi delovnimi mesti. Oba projekta bosta zaključena konec leta 2018. V začetku prihodnjega leta pa bo končana razširitev stavbe z 4.000 m2 proizvodnega in skladiščnega prostora ter 1200 m2 pisarn v evropskem sedežu za robotiko v Allershausnu v Nemčiji. Vse te naložbe so del evropske pobude, ki sta jo ob koncu lanskega leta na tiskovni konferenci v Frankfurtu predstavila Hiroshi Ogasawara, generalni direktor divizije za robotiko Yaskawa, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp. in Manfred Stern. Poudarila sta, da strategija podjetja temelji na razvoju in izgradnji infrastrukture, zelo pomembna so tudi vlaganja v razvojni in aplikativni inženiring. Z novimi  prevzemi posameznih podjetij se  Yaskawa  krepi tudi na področju energetike in pomorstva